WASHINGTON - Ayaan Hirsi Ali heeft in twee weken tijd 120.000 dollar (bijna 82.000 euro) ingezameld voor haar beveiliging.

Dat zei haar zaakwaarnemer Peter Voortman woensdag in het Radio 1 Journaal. Het bedrag valt hem tegen. "Daar kunnen wij in de praktijk net een maandje de beveiliging van bekostigen."

Voortman noemt als een van de oorzaken dat Hirsi Ali pas sinds een week een website heeft waar geld gedoneerd kan worden. "Mensen weten de weg niet." De meeste mensen doneren kleine bedragen. Ook uit Nederland zijn bedragen gestort. Volgens Voortman zijn de grote donaties allemaal afkomstig uit de VS, waar Hirsi Ali werkt en woont, en Canada.

Locaties

De mate van beveiliging van Hirsi Ali is afhankelijk van haar programma. Maar volgens Voortman wordt ze 24 uur per dag 'fysiek' bewaakt. Beveiligers controleren verder onder meer van tevoren locaties waar ze heen gaat en houden contact met nationale en internationale veiligheidsdiensten, aldus de zaakwaarnemer.

Hirsi Ali, die volgens Voortman nu met een kinderboek bezig is over een "moslimjongetje en een joods meisje", kwam eerder dit jaar terug naar Nederland omdat het kabinet besloot de betaling van haar beveiligingskosten in het buitenland te stoppen.

Het vond dat ze genoeg tijd had gekregen om haar bewaking zelf te regelen. De Tweede Kamer gunde haar geen extra tijd meer dat te regelen op kosten van de Nederlandse staat.