BEIROET - Door een bomaanslag woensdagochtend in een buitenwijk van Beiroet is het hoofd militaire operaties van het Libanese leger, generaal François al-Hajj, om het leven gekomen. Dat meldden veiligheidsfunctionarissen.

Naast al-Hajj, een van de hoogste legerfunctionarissen, kwamen nog zeker drie mensen om het leven.

De aanslag was in de plaats Baabda, waar het presidentieel paleis en tal van buitenlandse ambassades zijn. Het is een zwaarbeveiligd gebied. Tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt.

Al-Hajj en de andere dodelijke slachtoffers, ook militairen, kwamen om door een bom langs de kant van de weg. De auto waarin de generaal zat, is volledig verwoest. Ook andere voertuigen brandden uit. Gebouwen in de omgeving raakten beschadigd.

Nahr al-Bahred

Al-Hajj leidde eerder dit jaar een legeroperatie tegen moslimmilitanten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr al-Bahred in het noorden van Libanon. Tijdens de vijftien weken durende strijd vielen honderden doden. "Mijn eerste reactie is dat deze aanslag verband houdt met Nahr al-Bared", zei een Libanese parlementariër.

Al-Hajj was ook getipt als opvolger van de huidige opperbevelhebber van de Libanese strijdkrachten, Michel Suleiman. Die wordt waarschijnlijk binnenkort benoemd als president van Libanon.

Ruzie

Libanon zit sinds 23 november zonder staatshoofd. Toen liep de ambtstermijn af van de pro-Syrische president Emile Lahoud. Suleiman is voor de pro-Syrische en anti-Syrische partijen in het parlement een acceptabele compromiskandidaat, maar er wordt nog geruzied over de nieuwe premier en de samenstelling van de regering. De presidentsverkiezingen zijn maandag vanwege de impasse voor de achtste keer uitgesteld.

Drie maanden geleden werd bij een bomaanslag een anti-Syrische parlementariër gedood. Sinds de moord op de voormalige premier Rafik Hariri in 2005 zijn al zes anti-Syrische politici bij aanslagen om het leven gekomen. De Syrische regering ontkent elke betrokkenheid.