VANCOUVER - De Canadese seriemoordenaar Robert 'Willy' Pickton heeft dinsdag van de rechter een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de moord op zes vrouwen. Dat betekent dat hij op zijn vroegst over 25 jaar in aanmerking kan komen voor vervroegde voorwaardelijke invrijheidstelling.

Afgelopen zondag achtte een rechtbankjury de gedaagde varkensboer schuldig aan zesvoudige moord. De jury in de rechtbank in New Westminster oordeelde echter dat het om moord met verzachtende omstandigheden gaat. De jury was het niet met de aanklager eens dat Pickton de moorden van te voren had gepland.

Daardoor had de gedaagde mogelijk na tien jaar celstraf in aanmerking kunnen komen voor een voorwaardelijke vrijlating. De rechter besliste dinsdag echter anders.

Grootste seriemoordenaar

De 58-jarige Pickton zou in de gevangenis tegen een undercoveragent hebben verklaard dat hij 49 vrouwen, vooral prostituees en drugsverslaafden uit een achterbuurt van Vancouver, heeft omgebracht. Hij zou daarmee de grootste seriemoordenaar in Canada ooit zijn.

De moorden zouden tussen 1978 en de arrestatie van Pickton in 2002 zijn gepleegd. Pickton woonde op een afgelegen stuk land aan de oostkant van Vancouver en lokte vrouwen naar zijn woning naast zijn slachterij, waar hij ze om het leven bracht.

Slachtvlees

In en rond de boerderij van de varkensboer zijn de overblijfselen gevonden van zeker zes vrouwen. De politie vond slechts delen van de lichamen van de slachtoffers die afgeslacht waren en in stukjes gehakt. Pickton vermengde het veelal met het slachtvlees van zijn varkens. Delen die niet te vermalen waren, zoals handen, hoofden en voeten heeft de politie in zijn koeling aangetroffen.

De details in deze zesvoudige moordzaak waren zo gruwelijk dat de juryleden en journalisten die het proces volgen psychische ondersteuning kregen. Het Openbaar Ministerie wil Pickton vervolgen voor de moord op nog eens twintig vrouwen. Dat proces moet nog beginnen.