WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wil binnenkort met de Syrische regering praten over de crisis die tussen beide landen is ontstaan.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd. Het is nog niet bekend op welke termijn Powell naar Damascus denkt te reizen. "Hij zei dat hij verwachtte dat hij er binnenkort naar toe zou reizen, maar hij heeft nog geen reis gepland", aldus een anonieme zegsman.

De Syrische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties heeft verheugd gereageerd op het mogelijke bezoek. "Het is goed nieuws en een goede stap in de juiste richting want een dialoog tussen ons en de Verenigde Staten is beter dan dat we elkaar van een afstand beschuldigen", aldus ambassadeur Rostom al-Zoubi.

Relatie

De relatie tussen beide landen bereikte de afgelopen dagen een dieptepunt, nadat de Amerikaanse regering Syrië ervan had beschuldigd dat het hulp bood aan gevluchte Iraakse leiders. Ook heeft het buurland van Irak volgens de VS massavernietigingswapens. Powell liet maandag weten dat de Amerikaanse autoriteiten bekijken of het mogelijk is om economische en diplomatieke sancties tegen Syrië in te stellen.

Al-Zoubi ontkende dat hoge Iraakse vertegenwoordigers, zoals de voormalige hoge functionaris van de inlichtingendienst, Faruq Hijazi, in zijn land zijn. "Ik verzeker u dat hij er niet is en dat we niemand zullen accepteren die het voormalige regime van Saddam Hussein vertegenwoordigt."