AMSTERDAM - Inburgeringsbedrijven schrijven 'spookcursisten' in voor een inburgeringsexamen om op die manier het opkomstpercentage te halen. Dat blijkt dinsdag uit een reportage van het televisieprogramma Netwerk.

Een directeur van een inburgeringsbedrijf geeft toe dat hij regelmatig 'spookcursisten' inschrijft om de vastgestelde norm te halen. De cursisten slagen nauwelijks. Slechts 150 van de 6500 cursisten hebben het afgelopen jaar hun inburgeringsdiploma behaald.

Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) hanteert een opkomstpercentage van negentig procent. Halen de bedrijven dit percentage niet, dan worden de inkomsten gekort. Als norm geldt de opkomst en niet de hoeveelheid studenten dat daadwerkelijk slaagt voor het examen.

De minister reageert verbolgen op de praktijken van de inburgeringsbedrijven. "Ze hadden hun ogen open toen de contracten werden gesloten en ik verwacht een beetje meer betrokkenheid."

"Als er 'spookstudenten' worden ingeschreven dan is dat fraude en neem ik aan dat een accountant hier bij de boekhoudcontrole achter komt."