KIEV - De herverkiezing van Joelia Timosjenko als premier van Oekraïne is dinsdag mislukt. Bij de stemming in het parlement in Kiev kwam zij een stem tekort.

President Viktor Joesjtsjenko had de politica vorige week voorgedragen als nieuwe regeringsleider. Timosjenko moest leiding gaan geven aan een coalitieregering van het Blok Timosjenko en de partij Ons Oekraïne van Joesjtsjenko.

De twee prowesterse partijen bereikten vorige week overeenstemming over de te vormen regering.

Geschorst

De fracties beraadslagen nu met Joesjtsjenko over de te nemen stappen. De zitting van het parlement is geschorst.

De 47-jarige Timosjenko verweet haar pro-Russische tegenstander Viktor Janokovitsj dat hij de elektronische stemmingsapparatuur van het parlement heeft gemanipuleerd. De Oekraïense geheime dienst heeft een onderzoek ingesteld.

Fragiel

Het Blok Timosjenko en Ons Oekraïne hadden bij de parlementsverkiezingen in september samen 227 van de 450 zetels bemachtigd in de Opperste Rada. Waarnemers hebben het over een fragiel bondgenootschap dat niet altijd op de steun van al zijn parlementariërs kan rekenen.

Timosjenko was na de Oranje Revolutie in 2004 al eens premier. De coalitie tussen de pro-Westerse krachten viel in september 2005 uit elkaar na een ruzie tussen haar en Joesjtsjenko.