NEW YORK - Nederland zal in 2009 in samenwerking met de Verenigde Naties een internationale conferentie organiseren over geweld tegen kinderen. Dat zei minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) dinsdag bij de VN in New York.

Tijdens deze conferentie wil Rouvoet aandacht voor 'schadelijke traditionele praktijken', zoals genitale verminking, kinderhuwelijken en eerwraak. "Vooral meisjes zijn buitengewoon kwetsbaar en worden vaak achtergesteld", zei de minister in zijn toespraak.

Rouvoet bood andere lidstaten namens Nederland aan om te helpen bij het maken van wetgeving ter bescherming van kinderen.

Verwaarloosd

De afgelopen decennia is familiebeleid volgens de minister "enigszins verwaarloosd terwijl een veilig en gezond familieleven van cruciaal belang is voor het welzijn van kinderen en de samenleving als geheel."

"Als de familie floreert, dan floreert ook de samenleving", vertelde Rouvoet zijn internationale gehoor.

Kinderen

De minister sprak in New York tijdens de tweede VN-kindertop. Vijf jaar geleden kwamen zeventig staatshoofden en regeringsleiders bijeen om voor het eerst exclusief te spreken over de situatie van kinderen. Voor het eerst werden toen ook kinderen zelf als gedelegeerden tot de VN-vergadergremia toegelaten.

Nu wordt de balans opgemaakt. Directeur Ann Veneman van Unicef zei in haar openingstoespraak dat in 2006 voor het eerst minder dan 10 miljoen kinderen onder de vijf jaar oud kwamen te overlijden en dat er meer kinderen naar school gaan dan ooit. Maar er zijn nog altijd 900 miljoen kinderen die geen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen.

Vergelijken

Na afloop van zijn speech erkende Rouvoet dat de situatie in Nederland slecht te vergelijken is met die in veel andere landen. "Als het gaat om de rechten van kinderen, dan kun je niet gauw zeggen dat je tevreden bent", zei Rouvoet.

"Maar ik besef dat we in Nederland in een luxueuze situatie verkeren." Uit een recent rapport van Unicef bleek dat Nederlandse kinderen de gelukkigste van 21 westerse landen zijn.

Ban Ki-moon

De belangstelling van wereldleiders voor de kindertop is dit jaar minder groot dan vijf jaar geleden. Wegens verplichtingen op de klimaatconferentie in Bali, moest ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verstek laten gaan. Vice-premier Rouvoet sprak na de leiders van San Marino, Mali en Albanië.

Behalve Rouvoet zijn namens Nederland de VN-jongerenvertegenwoordigers Sandra van Beest en Wouter Thiebou present op de top.

Ter voorbereiding op zijn Gezinsnota 2008 heeft de minister in New York verder gesprekken bij de VN-kinderorganisatie Unicef, het bevolkingsfonds UNFPA en bij UNDESA, de VN-afdeling voor economische en sociale zaken.