ALMERE - Door een fout in gezondheidscentrum De Spil in Almere zijn 621 suikerpatiënten mogelijk besmet met hiv of hepatitis, omdat zij met dezelfde pen werden geprikt. Dat maakte een woordvoerder van de Zorggroep Almere dinsdag bekend.

De zegsman acht de kans dat er daadwerkelijk iemand is besmet, wel klein. Alle betrokkenen worden onderzocht.

De bewuste injectiepen is uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik, maar werd van augustus 2006 tot en met augustus dit jaar toch gebruikt in het centrum. De diabetici werden geprikt om het bloedsuikergehalte en het ijzergehalte in hun bloed te bepalen.

Brief

Waarom het instrument daar werd gebruikt, kon de woordvoerder niet zeggen. De bewuste patiënten zijn per brief op de hoogte gebracht.

Zij kunnen zich woensdag, donderdag en vrijdag op diverse locaties laten testen in het zorgcentrum en in het laboratorium van het Centrum voor Infectieziekten. De zorggroep heeft inmiddels een speciaal nummer ingesteld: 036-5454197.

Naald

De injectiepennen zijn bedoeld voor diabetespatiënten en zijn voorzien van meerdere naalden. Na elke prik moet de gebruiker aan de pen draaien zodat er een nieuwe naald verschijnt.

Vergeten

Zorggroep Almere sluit niet uit dat medewerkers dit vergaten te doen en dat hierdoor mensen met dezelfde naald zijn geprikt.

Pas toen er een nieuwe medewerker werd ingewerkt, kwam de misstand aan het licht. Zij kaartte die aan bij Zorggroep Almere. Naast het onderzoek heeft die organisatie het voorval gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Onderzoek

Een woordvoerder van de inspectie bevestigt dat. Bij de IGZ zijn verder geen details over deze zaak bekend. "Wij wachten het interne onderzoek van de instelling af", aldus de zegsman.

Over maatregelen is niet gesproken. "Wij kijken wat er is gebeurd. Alleen als blijkt dat het verwijtbaar is, gaan we over sancties nadenken."

"Als het om een gewone fout gaat dan kijken we hoe we kunnen zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt."

Geschokt

De diabetesvereniging Almere is geschokt over het nieuws. "Ik ben enorm geschrokken", zei de voorzitter van de diabetesvereniging Almere.

Bij de plaatselijke vereniging hebben zich nog geen verontruste mensen gemeld. De secretaris heeft geen verklaring voor het feit dat de pen zo vaak is gebruikt. "De pennen die mensen thuis gebruiken en de pennen die tijdens bijvoorbeeld een diabetesspreekuur worden gebruikt, zien er echt afwijkend uit."