AMSTERDAM - Seksclub Yab Yum in Amsterdam stapt naar de rechter om de aanstaande sluiting tegen te houden.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam liet Yab Yum op 16 november weten dat de vergunning wordt ingetrokken. Die beslissing volgde na een negatief advies van het landelijk bureau Bibob, dat controleert of ondernemers vergunningen misbruiken voor criminele activiteiten. Zonder tussenkomst van de rechter moet de seksclub op komende vrijdag zijn dichtgetimmerd.

De gemeente heeft het vermoeden dat criminelen de bekende nachtclub gebruiken om geld wit te wassen. Er is een reëel gevaar dat er crimineel geld in de bovenwereld terechtkomt, liet Cohen eerder weten.

Bezwaarschrift

De nachtclub heeft de gemeente al laten weten bezwaar in te dienen bij de bezwaarschriftencommissie. Bij de rechter hoopt Yab Yum te bewerkstelligen dat de zaak open kan blijven totdat de bezwaarschriftencommissie uitspraak heeft gedaan.

Een soortgelijke procedure voerden een groot aantal sekspanden op de Wallen nadat zij eind vorig jaar van de gemeente moesten sluiten op grond van de wet-Bibob.

De rechtbank stelde dat zij open mogen blijven totdat een bezwaarschriftenprocedure is afgerond. Die procedure loopt nog.