ATHENE - De twee Nederlandse vliegtuigspotters die vastzitten in Griekenland komen vrijdagmorgen op borgtocht vrij. Dat heeft hun advocaat I. Zacharias donderdag gezegd. Patrick Dirksen en Frank Mink zitten samen met twaalf Britse spotters vast sinds 8 november.

Een Griekse rechtbank bepaalde woensdag dat zij op borgtocht vrij mogen. Zacharias heeft de borgsom voor de twee Nederlanders, ruim 32.000 gulden per persoon, inmiddels ontvangen van de Nederlandse ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag weten het geld voor te willen schieten.

Vrijdagmorgen handelt de advocaat de zaak af met de Griekse autoriteiten, waarna de twee Nederlanders naar huis mogen. Zacharias verwacht dat ze rond 8.30 uur de gevangenis in Nafplion kunnen verlaten. Volgens de vader van Patrick Dirksen lukt het de twee niet meer om vrijdag terug te vliegen. Daarom vertrekken ze pas zaterdag naar Nederland.

De vliegtuigspotters moeten in Griekenland nog wel voor de rechter verschijnen. Ze worden ervan beschuldigd dat ze zich bij een militaire vliegbasis in de buurt van Kalamata toegang wilden verschaffen tot nationale geheimen. De officier van justitie wilde eerder de groep waartoe de Nederlanders behoorden, aanklagen voor spionage.

De 27-jarige Dirksen, student fysische geografie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en de 28-jarige Frank Mink uit Den Helder hebben de aantijgingen steeds ontkend. Zij zeggen dat zij een officiële uitnodiging hadden om een vliegshow bij te wonen.

/NIEUWSVliegtuigspotters mogen vrij op borgtocht