AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) mag toch de vrouw vervolgen die begin 2005 in Amsterdam-Oost een 19-jarige tasjesdief doodreed. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad dinsdag geoordeeld.

De advocaat van Germaine C. had een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit van justitie om haar voor de rechter te slepen. Volgens de rechtbank kan echter niet bij voorbaat worden uitgesloten dat de vrouw geen enkele blaam treft voor de dood van Ali el B.

El B. griste op de avond van 17 januari in de Derde Oosterparkstraat met een metgezel een tas uit de auto van C. De mannen vluchtten op een brommer, maar de vrouw reed achteruit achter hen aan en raakte hen daarbij. De tasjesdief kwam klem te zitten tussen de auto en een boom en overleed.

Vervolging

Het OM besloot eind juli, meer dan twee jaar na dato, om tot vervolging over te gaan. Onderzoek had uitgewezen dat daar voldoende grond voor was. Ook de ernst van het incident en de ophef die het veroorzaakte, speelden daarbij een rol.

C. werd na de dood van El B. aangehouden, maar kwam toen snel weer vrij. De rechter-commissaris oordeelde dat er onvoldoende aanwijzingen waren voor opzet en het bewust nemen van een onaanvaardbaar risico.

De familie van de man stapte in maart van dit jaar nog naar het Gerechtshof met het verzoek justitie te dwingen C. voor de rechter te slepen. Toen het OM in juli besloot om dat inderdaad te doen, had het hof zich daar nog niet over gebogen.

Aanwijzingen

Persofficier van justitie Hanneke Festen zei in een reactie dat de uitspraak van de rechtbank aangeeft dat "wij terecht gedagvaard hebben". "Er zijn voldoende aanwijzingen om de vrouw voor de rechter te brengen."