DEN HAAG - Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft zondag zijn excuses aangeboden aan premier Jan Peter Balkenende over zijn uitlatingen in NRC Handelsblad van zaterdag. De oud-minister heeft gezegd dat zijn woordkeuze niet gelukkig is geweest.

Dat zei Balkenende dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij vond het plezierig en goed dat de vroegere bewindsman hem belde en dat ze vanaf nu weer "dezelfde lijn uitdragen".

Bot had in NRC gezegd dat de premier hem in 2005 het mes op de keel had gezet om de uitspraak terug te nemen dat de Amerikaanse inval in Irak achteraf bekeken 'niet verstandig' was.

Open zenuw

GroenLinks wilde opheldering over de uitspraken van Bot en de harde reactie van de premier daarop dit weekeinde. Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema bleek alleen al hieruit dat de kwestie Irak een open zenuw is en blijft.

Bot zei in NRC dat hij zijn woorden destijds had moeten terugnemen, omdat Balkenende geen gerotzooi wilde van de toenmalige oppositiepartij PvdA en omdat hij zijn economische hervormingsagenda wilde afmaken. Halsema zei dinsdag dat dit machtspolitieke argumenten waren die niets met de oorlog in Irak te maken hebben.

Verwarring

Balkenende ontkende dinsdag echter dat hij dit verband had gelegd. Tijdens een reis in Afrika had hij wel telefonisch contact gehad met Bot, omdat er verwarring was ontstaan of Bot nog achter het kabinetsbeleid stond.

Volgens Balkenende heeft hij in het telefoongesprek de minister aangesproken op diens verantwoordelijkheid, de eenheid, visie en consistentie van het beleid. In het spoeddebat dat daarop volgde, heeft Bot gezegd dat het een slip of the tongue was en dat hem speet dat zijn woorden verwarring hadden gezaaid.

Discussie

Halsema betreurt het dat "Bot weer terug in zijn hok zit". De SP vroeg zich af "welk keukengerei daar aan te pas is gekomen". GroenLinks trachtte nogmaals de discussie te voeren over een onderzoek naar "de wijze waarop Nederland de oorlog in Irak is ingerommeld".

Zij kreeg hierin steun van D66 en de SP. Maar Balkenende zei dat dit al dertien keer in de Kamer is besproken. Ook coalitiegenoot PvdA gaf geen krimp.