AMSTERDAM - Taxichauffeurs zouden dit jaar op de taxistandplaats bij het Centraal Station in Amsterdam drie keer op een verkeersregelaar zijn ingereden. Ook zou een toezichthouder zwaar zijn mishandeld. Dat bleek dinsdag uit een rapport van de gemeente.

Handhavers van de Dienst Stadstoezicht proberen sinds de zomer van 2005 het taxiverkeer op de standplaats in goede banen te leiden. Zij moeten ervoor zorgen dat er maximaal vijftien voertuigen staan, chauffeurs geen korte ritten weigeren en klanten zelf kunnen bepalen welke taxi ze nemen.

Verder blijkt uit het overzicht dat de politie dit jaar 102 keer een boete heeft uitgedeeld omdat een chauffeur de aanwijzingen van de verkeersregelaar niet opvolgde. 24 Chauffeurs kregen een bekeuring omdat ze weigerden een klant mee te nemen.

Lastige taak

"De meeste medewerkers van Stadstoezicht vinden het werken op de taxistandplaats een zware en lastige taak", schrijft de gemeente verder. "Veel taxichauffeurs gedragen zich onbehoorlijk. Zo wordt er veel gescholden, gespuugd en bedreigd."

Sinds de liberalisering van de taximarkt enkele jaren geleden en het daardoor toegenomen aantal chauffeurs, is het hommeles op de standplaats. Chauffeurs maken er ruzie met elkaar, klanten en verkeersregelaars.

Kwaliteitstaxi's

Om de 'wildwesttaferelen' aan te pakken, wil de gemeente dat de plek bij het Centraal Station vanaf maart alleen nog maar beschikbaar is voor 'kwaliteitstaxi's'. Deze ondernemers moeten een speciale vergunning hebben, die ze alleen maar krijgen als ze aan strenge voorwaarden voldoen.