WASHINGTON - De oorlog tegen Irak heeft de aanvallers inmiddels meer dan 20 miljard dollar gekost. Een hoge functionaris van het Pentagon (ministerie van Defensie), Dov Zakheim, heeft dit woensdag gezegd.

De Amerikaanse president Bush heeft in Washington een wet getekend die 79 miljard dollar voor de oorlog bestemt. Daarvan komt miljard bij het Pentagon terecht.

Tot dusverre gaven de Amerikaanse militairen volgens Zakheim meer dan 10 miljard uit aan militaire acties, 4 miljard aan personeelskosten, 2 miljard aan ondersteundende diensten en 3 miljard aan munitie. De militaire operaties in Irak kosten circa 2 miljard per maand.

Astronomisch

De tol die de aangevallen partij betaalt, is onbekend. De schade door twaalf jaren van sancties en hevige bombardemten door de Amerikanen en Britten is volgens waarnemers astronomisch. Tal van steden zijn onder de ogen van de Amerikaanse of Britse troepen ten prooi aan plunderingen en vandalisme gevallen. Het Nationale (oudheidkundige) Museum en de nationale bibliotheek in Bagdad zijn bijvoorbeeld verwoest net als ziekenhuizen en talrijke overheidsgebouwen en -instellingen.