MOSKOU - President Vladimir Poetin moet na zijn vertrek uit het Kremlin premier van Rusland worden. Dat zei Dimitri Medvedev dinsdag tegen de nieuwszender Vesti 24.

Hij is de belangrijkste kandidaat om op 2 maart gekozen te worden als president van Rusland. Poetin mag van de grondwet niet voor een derde achtereenvolgende keer meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Medvedev zei dat "het van het hoogste belang is dat een cruciaal onderdeel van de uitvoerende macht in handen blijft van Vladimir Poetin".

Vehikel

Medvedev dankte de vier Russische politieke partijen die hem als presidentskandidataat kozen. Onder de partijen is Verenigd Rusland, het politieke vehikel van de huidige machtige president Poetin. Het maakt Medvedevs verkiezing vrijwel zeker.

Scenario

Het was volgens waarnemers overigens Poetin die zijn vertrouweling Medvedev als opvolger naar voren schoof. Het was bekend dat de president op zoek was naar een scenario om desnoods zonder de post van staatshoofd de macht in handen te houden.

Maandag sprak hij zich uit voor de kandidatuur van Medvedev waarmee Poetin bevestigde wat velen in Rusland reeds vermoeden.

Koers

Rusland heeft volgens de vicepremier de plaats weer ingenomen die het internationaal toekomt. Hij drong erop aan dat het land politiek op dezelfde koers blijft als die van de afgelopen acht jaren waarin Poetin het voor het zeggen had.