AMSTERDAM - De 23-jarige A.N., verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra, is mogelijk ook betrokken bij de moord op crimineel John Mieremet. Deze werd op 2 november 2005 in Thailand doodgeschoten.

N. was ten tijde van de moord in Thailand, voor slechts 42 uur, zei officier van justitie Michiel van IJzendoorn dinsdag tijdens een zitting (pro forma) in de zaak-Endstra. "Dat is opmerkelijk voor een destijds 21-jarige man", aldus de officier. Het onderzoek naar de moord op Mieremet is onlangs overgenomen door het team dat de moord op Endstra onderzoekt, wegens de raakvlakken tussen beide zaken.

Willem Holleeder en diens veronderstelde criminele partner Dino S. worden gezien als potentiële opdrachtgevers van de moord op Mieremet. Met betrekking tot Holleeder zou Mieremet hebben gezegd: "Het was hij of ik", aldus Van IJzendoorn.

Turken

Mieremet zou in september 2003 hebben gezegd dat "Turken en Marokkanen" het op hem hadden gemunt, liet de officier weten. A.N. is een uit Alkmaar afkomstige Turk, evenals O.C., medeverdachte in de Endstra-zaak en een neef van N.

In de zaak-Mieremet is N. door de politie wel gehoord maar nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Ook Holleeder en Dino S. gelden formeel vooralsnog niet als verdachte. Holleeder wordt momenteel vervolgd voor onder meer het stelselmatig afpersen van Endstra.

Onderzoek

Het onderzoek naar de moord op Endstra (doodgeschoten op 17 mei 2004 nabij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan) is volgens Van IJzendoorn nog in volle gang. De officier sprak van een zeer gecompliceerd onderzoek, ook al omdat de verdachten er het zwijgen toe doen.

De drie verdachten - behalve de twee neven de 33-jarige C.D. - zitten inmiddels een jaar vast. Hun advocaten vroegen de rechtbank dinsdag het voorarrest op te heffen, bij gebrek aan voldoende concrete verdenking. De rechtbank wees die verzoeken af. Het voorarrest van D. geldt overigens niet meer in de moordzaak-Endstra, maar wegens enkele andere, ondergeschikte zaken.

Paramaribo

Een vierde verdachte, in september aangehouden in Paramaribo, wacht op zijn uitlevering aan Nederland. Volgens Van IJzendoorn doet deze 34-jarige man, P.R., er alles aan in Suriname te blijven. Hij zou de schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van de liquidaties van Endstra en mogelijk ook van Mieremet zijn geweest.

Bij de liquidatie van Endstra raakte diens zakenvriend David Denneboom, die naast hem liep, gewond. Opmerkelijk is dat justitie geen contact meer kan krijgen met hem. Hij zou nog als getuige gehoord moeten worden.