WASHINGTON - De ondervraging waarbij een verdachte bijna wordt verdronken, het zogenoemde waterboarding, is een vorm van marteling maar het heeft waarschijnlijk levens gered. Dit meent de voormalige CIA-agent John Kiriakou.

Hij was in het voorjaar van 2002 betrokken bij de aanhouding en ondervraging van een van de eerste al-Qaedaverdachten na de terroristische aanslagen in de VS van september 2001, berichtte dinsdag The Washington Post.

Kiriakou zei dat de Palestijnse verdachte Zayn Abidin Muhammed Hussein Abu Zubaydah een verbeten, ideologisch fanatieke en niet meewerkende arrestant was. Maar nadat hij op een houten plank was vastgebonden, zijn neus en mond vrijwel dichtgeplakt en er water in zijn keel werd gespoten, werd de weerstand van de verdachte gebroken.

Sensatie

De sensatie te verdrinken bracht Zubaydah in 35 seconden op andere gedachten, aldus Kiriaku. Zubaydah legde volgens hem verklaringen af die waarschijnlijk talrijke aanslagen hebben voorkomen.

Kiriakou erkent dat waterboarding een vorm van marteling is die niet kan worden gerechtvaardigd."Maar op dat moment dacht ik dat waterboarding iets was, wat noodzakelijk was."

Onderzoek

De opnames van de marteling en het verhoor ergens in een geheime gevangenis van de CIA zijn vernietigd. Het Amerikaanse Congres heeft een onderzoek ingesteld naar de verdwenen opnames die zouden aantonen dat de CIA foltert. Dinsdag hoort een commissie achter gesloten deuren topmensen van de inlichtingendienst CIA over de banden.

CIA-directeur Michael Hayden verklaarde vorige week al dat de bandopnames zijn vernietigd om de identiteit van agenten geheim te houden. Maar rechters hadden eerder al uitdrukkelijk opgedragen de bandopnames te bewaren.

De vernietiging van opnames van verhoren van Zubaydah en een andere gevangene, Abd al-Rahim al-Nashiri, heeft in Washington tot een reeks onderzoeken geleid naar de CIA die lange tijd volhield helemaal geen opnames te hebben gemaakt.

Naast het parlementaire onderzoek kondigde maandag de commissievoorzitter inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, Silvestre Reyes, een eigen onderzoek aan. Voorts heeft het ministerie van Justitie een onderzoek gelast en is er een intern onderzoek binnen de CIA begonnen.

Zubaydah

Zubaydah zit nog steeds gevangenen in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo. Hij heeft laten weten dat hij de ondervragers alles vertelde wat ze wilden horen om de martelingen te stoppen. Sommige waarnemers twijfelen aan het belang van Zubaydah. Hij zou nooit een sleutelfiguur in al-Qaedakringen zijn geweest en betrekkelijk weinig hebben geweten over het terroristische netwerk.