AMSTERDAM - De tegenstanders van de kap van de 'Anne Frankboom' hebben een ontwerp gereed voor de stalen constructie die de beroemde kastanje moet ondersteunen. Een woordvoerder van de Bomenstichting bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting zijn van mening dat de boom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, omver moet. De 27 ton zware kastanje zou zo ziek zijn dat hij elk moment kan omvallen en een gevaar vormt voor de omgeving.

De Bomenstichting stapte echter samen met enkele omwonenden naar de rechter, die op 20 november besloot dat eerst alternatieven moeten worden onderzocht om de boom te redden.

Tegenstanders

De tegenstanders van de kap lieten toen al weten dat een ondersteunende constructie de boom volgens hen nog een tijdje overeind kan houden. Het ontwerp dat ze nu hebben uitgewerkt, bestaat uit een driehoek van stalen balken. Het bouwwerk is circa 8 meter hoog en kost circa 50.000 euro.

Het reddingsplan gaat binnenkort naar de bezwaarschriftencommissie, die van de rechter uiterlijk half januari een definitief oordeel over de boom moet vellen. De Bomenstichting presenteert het plan waarschijnlijk maandag aan de pers.

Overigens loopt momenteel nog een onderzoek naar de tonderzwam die de kastanje in de tuin van Keizersgracht 188 teistert. Volgens het stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting is dat een levensbedreigende variant, de Bomenstichting en omwonenden denken van niet.

Hypothese

Het conflict over de 'Anne Frankboom' heeft ook de interesse gewekt van econoom en emeritus hoogleraar Arnold Heertje. Hij vermoedt dat de Anne Frank Stichting de boom per se wil laten kappen omdat ze uitbreidingsplannen heeft. "Dat is mijn hypothese. Ik heb geen feitelijk bewijs."

Daarom heeft Heertje bij de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Centrum documenten aangevraagd over de Anne Frank Stichting. Daarbij beroept hij zich op de Wet openbaarheid van bestuur.