GAZA - Het Israëlische leger is dinsdag met dertig tanks, bulldozers en pantserwagens het zuiden van de Gazastrook binnengetrokken in een operatie gericht tegen Palestijnen die vanuit Gaza het Israëlische grondgebied bestoken. Dat meldden Israëlische media. Het is de omvangrijkste invasie in Gaza in maanden.

De Israëlische troepen raakten direct in gevecht geraakt met strijders van de Palestijnse Hamas. Volgens medische bronnen en getuigen kwamen daarbij zeker vier Palestijnen om het leven. Vier Israëlische militairen raakten lichtgewond.

Bij andere incidenten in het noorden van de Gazastrook kwamen eerder nog eens twee Palestijnen om. Het Israëlische leger pakte zestig mensen op voor verhoor, meldde de lokale bevolking.

Saboteren

De inval komt een dag voor een eerste ronde van vredesoverleg tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert. Een zegsman van Abbas zei dat Israël met de militaire operatie in de Gazastrook het overleg probeert te saboteren.

Israël voert geregeld aanvallen uit op Gaza. Daarbij vielen de afgelopen weken tientallen Palestijnse doden. Palestijnen beschieten met mortieren en raketten Israëlische grensplaatsen. Vaak blijft de menselijke en materiële schade gering. Israël trok zich in 2005 uit Gaza terug. De streng islamitische Hamas nam in juni met geweld de volledige macht over in Gaza.