AMSTERDAM - Ongeveer twintig actievoerders van Greenpeace zitten dinsdagochtend op het dak van het hoofdkantoor van C1000 in Amersfoort.

Even voor 08.00 uur is een spandoek uitgerold met de oproep schoon schip te maken en de verkoop van door Greenpeace als fout bestempelde vis te stoppen. Ook bevestigen de actievoerders een vissengraat van zestien bij vijf meter op het dak.

Als enige supermarktketen in Nederland zou C1000 bedreigde vissoort verkopen. Het steekt Greenpeace vooral dat klanten wordt aangeraden met kerst zwaardvis te eten. Greenpeace hoopt met het protest C1000-medewerkers bewust te maken van het visassortiment in de winkel, dat volgens de milieuorganisatie voor meer dan de helft uit foute vis bestaat of van onduidelijke herkomst is.

De organisatie rekent op een ontmoeting met de directie later op de dag, laat een woordvoerder weten, al is het contact met de medewerkers het voornaamste doel.

Femke Nagel, campagneleider oceanen van Greenpeace Nederland: "Het is schandalig dat C1000 gewoon doorgaat met het verkopen van bedreigde vis. Andere supermarkten verwijderen bedreigde vis uit het assortiment, maar C1000 adviseert zijn klanten zelfs zwaardvis voor het kerstmenu. De zwaardvis is niet alleen zelf bedreigd, maar de vangst zorgt ook voor grote bijvangst van bedreigde haaien, albatrossen en schildpadden."