UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben 12.000 personeelsleden in een brief gevraagd vanaf 1 januari voorzichtig te zijn met agressie in de trein en geen onnodige risico's te nemen.

"Kies voor je eigen veiligheid" en "probeer uit agressie te blijven", raadt directievoorzitter Jaques Huberts het personeel aan.

De brief is, volgens een woordvoerder, bedoeld als uitleg van de veranderende regels met betrekking tot de zogeheten geweldsbevoegdheid van conducteurs.

De overheid heeft die regels zodanig veranderd dat ruim 2600 conducteurs geen geweld meer mogen toepassen in situaties die daar wellicht om vragen, behalve uit zelfverdediging.

Mobiele teams

In plaats daarvan moeten zij een beroep doen op mobiele teams van de Spoorwegen die meer bevoegdheden hebben. Deze zijn op twintig plaatsen in het land gestationeerd. Daarnaast zijn er flexibel inzetbare teams, verspreid op tussenstations in het land of aanwezig in treinen, met meer bevoegdheden waarop conducteurs een beroep kunnen doen.

De conducteurs van de NS maken zich inderdaad zorgen over de veiligheid in de trein, zei Roel Berghuis van FNV Bondgenoten in een reactie op de brief. "Mensen vragen zich af of ze wel assistentie krijgen bij geweld. Sommige personeelsleden vertrouwen die mobiele teams niet."

De NS wijst erop dat er altijd al gevraagd wordt aan het personeel om agressie te mijden. "Met die mobiele teams en die 'vliegende keeps' wordt alles juist beter. Er is meer backup. Deze mensen zijn snel ter plaatse."