PHILIPSBURG - Met een beleid van 'zero tolerance', een strenge aanpak van illegalen en een inleverprogramma voor wapens, bindt St. Maarten de strijd aan met de 'alarmerende stijging van de criminaliteit' op het eiland.

Dat heeft de gouverneur van St. Maarten, Franklyn Richards, maandag bekendgemaakt. St. Maarten heeft dit jaar te kampen met een forse toename van criminaliteit, zoals autodiefstallen, gewapende overvallen, inbraken en incidenten met wapens.

Daarnaast werd in een rapport van het Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum (WODC), dat twee maanden geleden uitkwam, de nadruk gelegd op een groei van georganiseerde criminaliteit op het eiland.

Agenten

Richards wil er alles aan doen om de misdaad op St. Maarten te bestrijden en het vertrouwen van de burger terug te winnen. Vorige week arriveerden twintig Curaçaose agenten op St. Maarten, en het eiland heeft Nederland om hulp gevraagd van marechaussees.

Persconferentie

Maandag maakte Richards tijdens een speciale 'Law & Order'-persconferentie een integrale aanpak bekend. Met de nadruk op zero tolerance, het terugwinnen van het vertrouwen van de burgers en het veiliger maken van het eiland.

Illegalen

Behalve een grotere inzet van agenten wees Richards op de aanwezigheid van een vermeende groep van 15.000 illegale inwoners van St. Maarten (officieel inwoneraantal 35.000). Deze situatie moet volgens Richards streng worden aangepakt. Volgens hem zijn veel illegalen op zijn eiland werkloos.

Wapenbezit

Ook wil hij het illegale wapenbezit aanpakken. Mensen die in het bezit zijn van een wapen kunnen deze inleveren zonder direct opgepakt te worden. Ook kunnen ze een beroep doen op de anonimiteit.