CHICAGO- Een Amerikaanse rechter heeft de voormalige Britse mediamagnaat Conrad Black maandag wegens fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar.

Het vonnis was aanzienlijk milder dan de eis van de openbaar aanklager, die had gepleit voor een celstraf van tussen de zestien en 24 jaar.

Hollinger International

De rechter achtte bewezen dat Black miljoenen heeft onttrokken uit de kassen van het voormalige uitgeversconcern Hollinger International, waar hij acht jaar lang bestuursvoorzitter was.

Hij moest zijn functie vier jaar geleden opgeven nadat bij een intern onderzoek fraude aan het licht was gekomen. Black werd maandag ook veroordeeld omdat hij de Amerikaanse justitie had gedwarsboomd bij haar onderzoek.

Milde straf

De rechter was ondanks de milde straf fel in haar oordeel over de in Canada geboren Black, die later de Britse nationaliteit aannam. Ze sprak van een zeer ernstig misdrijf.

Black moet een bedrag van 6,1 miljoen dollar terugbetalen plus een boete van 125.000 dollar. Tegen betaling van een borg van 21 miljoen dollar mag hij op vrije voeten blijven totdat hij de gevangenis in gaat.

Luxe levensstijl

De 63-jarige Black gebruikte het geld dat hij uit Hollinger onttrok voor een zeer luxe levensstijl. Het uitgeversconcern, dat hij zelf oprichtte, was ooit eigenaar van de kranten The Daily Telegraph, de Chicago Sun Times en de Jerusalem Post.

Daarnaast gaf het concern honderden andere bladen uit in de VS en Canada.