JAKARTA - De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono brengt mogelijk volgend jaar een bezoek aan Nederland. Hij zal dan onder meer een brede samenwerkingsovereenkomst ondertekenen met premier Jan Peter Balkenende.

Dat maakte minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekend in de Indonesische hoofdstad. Koenders is op werkbezoek in Indonesië en voerde maandag in Jakarta gesprekken met onder anderen vice-president Jusuf Kalla.

Ontwikkelingsrelatie

Nederland wil de bestaande ontwikkelingsrelatie met Indonesië 'behouden en uitbreiden' en ook samenwerken op cultureel en consulair gebied en op het terrein van veiligheidspolitiek.

Atjeh

De minister noemde in dat verband Atjeh, waar hij eind vorige week was. Nederland wil Indonesië helpen bij de verdere ontwikkeling van Atjeh. Drie jaar geleden sloot de regering in Jakarta een vredesakkoord met de Beweging Vrij Atjeh (GAM).

Daarmee kwam een einde aan ruim dertig jaar gewapende strijd.

Tsunami

Dat akkoord kwam driekwart jaar na de tsunami, die in het noorden van Sumatra tienduizenden slachtoffers maakte. Nederland ondersteunt de inspanningen van Indonesië om na een periode van wederopbouw de eens onrustige provincie verder te ontwikkelen.

Corruptie

Maar Koenders heeft ook de noodzaak van de strijd tegen corruptie onderstreept. Den Haag ondersteunt de regionale rekenkamer 'vanwege de zorg dat het geld goed besteed wordt'.

Weduwe

Koenders sprak in Jakarta verder met de weduwe van Munir Thalib, fel criticus van het Indonesische leger die in 2004 op een vlucht naar Amsterdam overleed aan een giftige dosis arsenicum.

Afwachting

De vrouw is in afwachting van een beslissing van het hooggerechtshof of twee gewezen topfunctionarissen van de luchtvaartmaatschappij Garuda, die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord, weer voor de rechter moeten verschijnen.

Positieve agenda

Volgens Koenders is 'in het algemeen' de mensenrechtensituatie in Indonesië sinds het vertrek van president Soeharto in 1998 verbeterd. Indonesië heeft verder een anticorruptie-commissie geïnstalleerd die door Nederland wordt gesteund. Koenders sprak van 'een positieve agenda' in de onderlinge relatie.

Vliegverbod

Een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jakarta deed nog wel een beroep op Koenders opdat de Europese Unie het vliegverbod voor Garuda intrekt.

In juni dit jaar zette de Europese Commissie alle Indonesische maatschappijen op een zwarte lijst. Door het gebrek aan informatie was volgens Europa de veiligheid niet te waarborgen.

Volgens de Indonesische topambtenaar heeft Garuda voldoende verbeteringen aangebracht.