STRAATSBURG - Europese plannen om burgers uitgebreid te bevragen over allerlei details van hun leven, stuiten op grote weerstand in het Europees Parlement.

Bij een volks- en woningtelling zouden burgers informatie moeten geven over zo'n 240 onderwerpen als handicaps, etnische achtergrond, vrijwilligerswerk en vorige huwelijken.

"Waar bemoeit Europa zich mee?'', reageerde CDA'er Lambert van Nistelrooij maandag. "Dit gaat veel te ver. De vragen over privézaken moeten eruit. En er zijn te veel vragen over huisvesting, waar de EU amper bevoegdheden heeft.''

Verdeling

De statistieken zijn volgens Brussel nodig om de miljarden euro's aan EU-subsidies goed te verdelen. Het voorstel wil de telmethoden van het CBS en soortgelijke statistische instanties in de EU gelijktrekken. Nu kan een land zich bijvoorbeeld armer voordoen om zo meer EU-subsidie te krijgen.

Statistieken

Het principe om de nationale statistieken beter te kunnen vergelijken, vinden veel Europarlementsleden wel goed.

"Het is een schande dat Europa niet precies weet hoeveel inwoners we hebben en hoe de huisvesting is. De informatie over huizen hebben we nodig om nieuwe huizen te plannen", zei de Litouwse liberale Ona Jukneviciene, die door het parlement als rapporteur is aangesteld om een standpunt op te stellen.

Uitstel

Wegens de weerstand in het Europees Parlement is de stemming over het voorstel uitgesteld tot januari. Het Europees Parlement, de EU-landen en de Europese Commissie zoeken ondertussen naar een compromis.