BRUSSEL - Bij de NAVO is het nu heel duidelijk: Nederland is eind 2010 hoe dan ook weg uit de Afghaanse provincie Uruzgan. Die verzekering hebben Tweede Kamerleden maandag van NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer gekregen.

Een delegatie van Kamerleden van CDA, VVD, PVV en ChristenUnie bracht maandag een bezoek aan De Hoop Scheffer. PvdA, GroenLinks, SP en D66 hadden afgezegd.

Verrassing

Volgens CDA-Kamerlid Karien van Gennip zei De Hoop Scheffer dat het voor zijn opvolger geen verrassing is dat Nederland eind 2010 vertrekt uit Uruzgan.

"Dat is nu in de hele NAVO bekend'', aldus Van Gennip. Vorige week nog bleek dat de hoogste NAVO-militair, generaal Craddock, er niet van wist.

Brief

Om er 100 procent zeker van te zijn, zal de Kamer het kabinet vragen het vertrek nog eens in een brief aan de NAVO aan te kondigen. De Hoop Scheffer heeft beloofd dat met met een openbare brief te zullen beantwoorden.

VVD

Voor de VVD is instemming met het verlengen van de Uruzganmissie daarmee een stapje dichterbij. "Ik verwacht dat we met het antwoord van De Hoop Scheffer uit de voeten kunnen'', zei VVD-Kamerlid Hans van Baalen.

Kritiek

Hij uitte harde kritiek op de collega's die niet naar Brussel waren gekomen. "Deze Kamerleden doen hun werk niet goed en zijn onverantwoordelijk. Het zijn kleine Napoleons met zwakke knieën en een enorme eigendunk.''

ChristenUnie

ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind wilde aanvankelijk ook niet naar Brussel, maar besloot op het laatst toch te komen. Ook hij was ingenomen met de duidelijkheid die De Hoop Scheffer maandag verschafte.

Kosten

Volgens Van Baalen zegde De Hoop Scheffer in het gesprek ook toe dat hij er zijn best voor zal blijven doen om de kosten voor missies als die in Afghanistan te verdelen over alle 26 lidstaten.

Nu betalen de landen die militair al de zwaarste lasten dragen, ook financieel nog eens het meest. Nederland pleit al jaren voor een verdeelsleutel.

Australië

Overigens werd maandag duidelijk dat Australië geen plannen heeft om na 2008 troepen terug te trekken uit Uruzgan. Daarover was afgelopen weekeinde in Nederland politieke onrust ontstaan.

De meesten van de ongeveer negenhonderd Australische militairen in Uruzgan zitten samen met de Nederlanders op Kamp Holland bij Tarin Kowt.