DEN HAAG - Australië heeft maandag nogmaals aan Nederland laten weten dat er geen sprake is van terugtrekking van zijn troepen uit Uruzgan. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlande Zaken in Den Haag maandag gezegd.

Aanleiding is berichtgeving dit weekeinde in Australische media dat een langer verblijf van de honderden Australische militairen in Uruzgan na augustus 2008 niet zeker is.

Dat zorgde voor ophef onder enkele Kamerfracties, omdat het kabinet aan de Tweede Kamer heeft geschreven dat Australië ook zou blijven.

Toezegging

Nederland heeft steeds de toezegging, zowel politiek als militair, dat Australië de missie voortzet. Dat is niet veranderd, aldus de woordvoerder, sinds de komst van de nieuwe regering.

De meesten van de ongeveer negenhonderd Australische militairen in Uruzgan zitten samen met de Nederlanders op Kamp Holland bij Tarin Kowt.

Einddatum

In Australië is een ander soort besluitvorming over uitzendingen dan in Nederland. Anders dan in Nederland wordt geen einddatum bepaald. De Australische regering kan op een bepaald moment wel besluiten haar troepen terug te halen.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft vrijdag in Schotland weer een bijeenkomst met zijn ambtgenoten van de landen die ook in het zuiden van Afghanistan actief zijn. Naast Nederland en Australië zijn dat de VS, Canada, Groot-Brittanië, Denemarken, Estland en Roemenië.