PARIJS - De Libische leider Muammar Kaddafi is maandag aan een vijfdaags bezoek aan Frankrijk begonnen. Het bezoek kan rekenen op felle kritiek van de Franse oppositie, maar is ook binnen de regering niet onomstreden.

De Libische leider komt naar Frankrijk om wapens, nucleaire technologie en Airbus-toestellen aan te schaffen. Het is zijn eerste bezoek aan Parijs sinds 1973.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy verwelkomt de Libische autocraat tot twee keer toe in het Elysée, de ambtswoning en het kantoor van de Franse president.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt ervoor dat het bezoek de voortdurende mensenrechtenschendingen in het Noord-Afrikaanse land niet mag overschaduwen.

Relatie

De relatie tussen beide landen verbeterde zichtbaar na de vrijlating door Libië van vijf Bulgaarse verpleegsters en een arts van Palestijnse herkomst.

Parijs bemiddelde in deze kwestie. Sarkozy bracht daarna een bezoek aan Libië en tekende een reeks economische contracten. Volgens de Kaddafi's zoon Saif al-Islam sluit Libië de komende dagen contracten ter waarde van enkele miljarden dollars.

Isolement

Decennia was het Libische regime geïsoleerd vanwege banden met terreurgroepen. In 2003 gaf het land zijn massavernietigingswapensprogramma op, waarna de relatie met het Westen verbeterde.

Toen Tripoli daarna ook nog compensatie betaalde aan nabestaanden van twee vliegtuigrampen die het werk zouden zijn van Libië en de Bulgaarse medici vrijliet, kwam er een definitief eind aan het jarenlange isolement.

Kadaffi

Kaddafi is de absolute heerser van Libië, hoewel hij geen officiële positie bekleedt. Hij kwam in 1969 door een staatsgreep aan de macht.

Hij regeert met een kleine kliek van wie velen afkomstig zijn uit de Kaddafa-stam uit de regio Sirte. Binnen deze groep wordt onderling getrouwd om de banden te versterken. In dit systeem nemen de kinderen van Kaddafi een belangrijke en invloedrijke plaats in.