DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) is niet van plan studenten na hun driejarige bacheloropleiding massaal de arbeidsmarkt op te jagen.

Dat zei hij maandag tijdens overleg met de Tweede Kamer. Wel wil hij dat studenten na de bachelor bewuster kiezen voor voortzetting van de studie.

Kritiek

Plasterk kreeg veel kritiek toen hij ruim een week geleden in de Volkskrant stelde dat 80 procent van de studenten klakkeloos doorstroomt naar een masteropleiding, terwijl ze prima aan het werk zouden kunnen.

Maandag zei de minister hij dat nooit heeft willen zeggen. Hij erkende dat studenten na de bachelorfase nog niet echt een volwaardige opleiding hebben genoten.

Bewustzijn

Volgens de minister ervaren studenten nu nauwelijks een grens tussen de bachelor- en masterfase. Als ze zich daar wel bewust van zijn, gaan ze een bewustere keuze maken.

Hij zou graag zien dat bijvoorbeeld de helft doorstroomt naar de vervolgmaster van de bacheloropleiding.

De andere helft zou dan een andere master kunnen volgen, aan een andere universiteit verder studeren of aan het werk gaan. Maar dan moet de bacheloropleiding wel zo goed zijn dat studenten er ook een baan mee kunnen vinden.

Collegegeld

In de Volkskrant suggereerde Plasterk het collegegeld voor de masters te verhogen om studenten ertoe aan te zetten na de bacheloropleiding de arbeidsmarkt op te gaan. Dit zou ook kunnen door van de studiebeurs in de master een lening te maken.

Maandag zei Plasterk voor differentiatie van de collegegeld te wachten op de conclusies van een experiment dat daar de afgelopen jaren mee is gehouden. De resultaten daarvan worden dinsdag bekend.