ATHENE - De Europese Unie gaat aandringen op een centrale rol voor de Verenigde Naties in het Irak van na de oorlog. Dat staat in het ontwerp van een gezamenlijke tekst, waarmee de regeringsleiders van de vijftien huidige en de tien nieuwe lidstaten woensdag later de op dag nog moeten instemmen. De EU wil de nieuwe lidstaten graag bij deze ontwerptekst betrekken, omdat zij uitgerekend op woensdag hun toetreding tot de unie ondertekenen tijdens een plechtige sessie in Athene.

Volgens diplomatieke bronnen moeten de VN "een centrale rol krijgen, ook in de periode op weg naar een nieuwe regering in Irak". De ontwerptekst gaat niet op in op concrete zaken, zoals de mogelijke aanwezigheid van VN-blauwhelmen in Irak, om de orde te handhaven. De tekst is voorbereid door Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje als EU-leden van de VN-Veiligheidsraad.

Lidstaten

Ook de andere EU-lidstaten zouden zich echter in de tekstvoorstellen kunnen vinden. Later op de avond moet daarover defenitieve eensgezindheid ontstaan. Voor de steun van de nieuwe lidstaten moet overigens nog een juridische formule gevonden worden, omdat de tien hoofdzakelijk Oost-Europese kandidaat-lidstaten pas volgend jaar mei officieel tot de Europese Unie toetreden.

Kofi Annan

VN-secretaris-generaal Kofi Annan was woensdag ook aanwezig in Athene en voerde daar gesprekken met diverse EU-leiders, onder wie de Britse premier Blair. De Veiligheidsraadleden van de EU hebben de aanwezigheid van Kofi Annan aangegrepen om de gezamenlijke tekst te presenteren.

Blair en Chirac

In Athene hadden de Britse premier Blair en de Franse president Chirac ook onderling overleg over Irak. Volgens woordvoerders verliep deze bijeenkomst in een goede en vriendschappelijke sfeer. Het tweetal, dat de afgelopen maanden zorgde voor een Europese tweedeling over Irak, spraken elkaar al kort na het uitbreken van de oorlog, vorige maand in Brussel.