JAKARTA - De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono brengt mogelijk volgend jaar een bezoek aan Nederland. Hij zal dan onder meer een brede samenwerkingsovereenkomst ondertekenen met premier Jan Peter Balkenende.

Dat maakte minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekend in de Indonesische hoofdstad. Koenders is op werkbezoek in Indonesië en voerde maandag in Jakarta gesprekken met onder anderen vice-president Jusuf Kalla.

Nederland wil de bestaande ontwikkelingsrelatie met Indonesië "behouden en uitbreiden" en ook samenwerken op cultureel en consulair gebied en op het terrein van veiligheidspolitiek.

Atjeh

De minister noemde in dat verband Atjeh, waar hij eind vorige week was. Nederland wil Indonesië helpen bij de verdere ontwikkeling van Atjeh.

Drie jaar geleden sloot de regering in Jakarta een vredesakkoord met de Beweging Vrij Atjeh (GAM). Daarmee kwam een einde aan ruim dertig jaar gewapende strijd.

Ondersteuning

Dat akkoord kwam driekwart jaar na de tsunami, die in het noorden van Sumatra tienduizenden slachtoffers maakte. Nederland ondersteunt de inspanningen van Indonesië om na een periode van wederopbouw de eens onrustige provincie verder te ontwikkelen.

Maar Koenders heeft ook de noodzaak van de strijd tegen corruptie onderstreept. Den Haag ondersteunt de regionale rekenkamer "vanwege de zorg dat het geld goed besteed wordt".