ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag acht jaar celstraf en tbs opgelegd aan de 48-jarige vader van het 'Maasmeisje' Gessica. Dit is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de rechters is hij verantwoordelijk voor de dood van zijn 12-jarige dochter. Het Rotterdamse kind werd vorig jaar zomer in stukken teruggevonden in de Nieuwe Maas.

Doodsoorzaak

De exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Toch acht de rechtbank doodslag bewezen. Dit omdat G. volgens de rechters de lichaamsdelen stevig heeft verpakt en met stenen verzwaard in de rivier heeft gegooid. Dit deed hij om sporen van het misdrijf uit te wissen.

Zelf heeft hij nooit toegegeven dat hij zijn dochter heeft gedood. Bij de rechtbank zweeg hij grotendeels. Dit werkt nu tegen hem, omdat hij zo geen ander scenario heeft geschetst.

"Bij gebrek aan enige andere aannemelijke verklaring moet uit de omstandigheden worden afgeleid dat het verdachte zelf is die zijn dochter op gewelddadige wijze heeft gedood", aldus de rechtbank.

Zwijgen

G. zweeg uit processuele afwegingen, stelt ze. De Rotterdammer heeft niet willen verklaren. "Op selectieve wijze zwijgt, dan wel liegt hij", meent de rechtbank.

De vader vertelde verschillende verhalen over waar Gessica zou zijn sinds ze begin juni uit beeld was verdwenen. De rechtbank concludeert: "Dit deed hij om te verhullen dat ze dood was".

Overdosis

Volgens de advocaat van de vader, Casper Jongsma, kan de 12-jarige ook zijn overleden aan een overdosis medicijnen. De rechtbank vond dit niet aannemelijk.

In het dossier zit geen aanwijzing dat zij een dodelijke hoeveelheid heeft geslikt. Het meisje zelf was niet onder doktersbehandeling. Toch had ze resten van het antipsychoticum Zyprexa in haar lichaam.

Psychische klachten

Haar vader, die kampt met ernstige psychische klachten en een alcoholprobleem, was juist bezig zijn inname van deze pillen af te bouwen. Hij is sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

G. heeft nog meer tegen. In het verleden is hij gewelddadig geweest tegen zijn vrouw en kinderen. Ooit dreigde hij zijn vrouw te vermoorden, haar in stukjes te snijden zodat niemand haar terug zou vinden.

Autopsies

Ook gaf hij aan graag naar autopsies en horrorfilms te kijken, werd hij gekweld door moorddadige gedachten die hij probeerde te negeren en zei de man dat hij en zijn dochter bezeten waren. Het huis waar ze woonden, was een hel.

Jongsma noemde de uitspraak een tegenvaller. Hij adviseert zijn cliënt in hoger beroep te gaan.