SCHIJNDEL - De Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt momenteel overspoeld met meldingen over oudere mensen die het slachtoffer zijn geworden van een griepje. De extra aandacht is het gevolg van de zorg over de nog onbekende longinfectieziekte SARS. Het ministerie van Volksgezondheid wil onmiddellijk kunnen ingrijpen als er wel een geval van SARS zou opduiken.

Volgens een woordvoerder van de inspectie zijn de meldingen die de dienst heeft binnengekregen over overleden bejaarden uit verpleeghuizen in Schijndel, Uden en Rotterdam, allemaal terug te voeren tot een ordinair griepje. Vanwege SARS wordt de betekenis echter sterk uitvergroot. Maar jaarlijks sterven er in Nederland duizenden mensen, meest bejaarden, aan de gevolgen van een griepvirus, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder reageert met zijn opmerkingen op de ophef die is ontstaan door het aantal doden door een longinfectie in verpleegtehuizen in het Brabantse Schijndel en in Groningen. In het Sint Barbara verpleeghuis in Schijndel overleden de afgelopen maanden zeven ouderen aan een luchtweginfectie. In een Gronings verpleegtehuis kostte een longaandoening aan acht mensen het leven.

De bejaarden in Schijndel overleden tussen januari en maart. De oorzaak was een griepachtig virus genaamd influenza A. Het vermoeden bestaat dat er in het Groningse verpleeghuis De Coendershof hetzelfde aan de hand is.