PRISTINA - Etnisch Albanese leiders in de Servische provincie Kosovo en Metohija gaan onmiddellijk met westerse landen in gesprek over hoe en wanneer Kosovo de onafhankelijkheid uitroept.

Woordvoerder Skender Hyseni van het 'eenheidsteam', een reeks beleidsmakers in Kosovo, zei dat maandag. Hij meende dat het uitroepen van de onafhankelijkheid "beslist veel eerder dan in mei gaat gebeuren". In de hoofdstad Pristina begonnen maandag betogingen voor onmiddellijke onafhankelijkheid. Kosovo zou het zevende land worden dat voorvloeit uit de gewelddadige versnippering van voormalig Joegoslavië.

EU

De EU lijkt in meerderheid de onafhankelijkheid van Kosovo te gaan steunen. Westerse mogendheden verdreven in 1999 met geweld de Servische gezagsdragers uit Kosovo. Daarna werd het bestuur in handen van de Verenigde Naties gegeven.

Maandag is de uiterste datum verlopen die de Verenigde Naties hadden gesteld voor het bereiken van een akkoord tussen Serviërs en Albanese Kosovaren. De gesprekken daarover bleven vruchteloos, omdat Servië niet aanvaardt dat de provincie zich afscheidt en de Albanese Kosovaren de geprekken voornamelijk uitzaten om erna de onafhankelijkheid uit te roepen.

Kettingreactie

De erkenning van een eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo leidt tot een kettingreactie. Daartegen waarschuwde maandag de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.

De bewindsman zei op bezoek in de Cypriotische hoofdstad Nicosia dat de erkenning van de onafhankelijkheid van de Servische provincie Kosovo en Metohija "een kettingreactie teweegbrengt op de Balkan en elders in de wereld".

Consequenties

Lavrov doelde op de juridische consequenties van de erkenning van een eenzijdige afscheiding. Andere groepen, zoals bijvoorbeeld de Serviërs in Bosnië-Herzegovina, zouden met Kosovo als voorbeeld ook zonder overleg met wie dan ook hun onafhankelijkheid of afscheiding van Bosnië gaan declameren.

De etnisch Albanese Kosovaren eisen volledige onafhankelijkheid. Servië biedt verregaande autonomie aan maar wil het gebied behouden. Het is voor de Serviërs de bakermat van hun natiestaat. Ze zien de Albanezen er als nieuwkomers in hun lange historie.

De Servische vicepremier Bozidar Delic bezwoer maandag dat Servië geen handeltje over Kosovo met de Europese Unie sluit. Kosovo is Servisch en Belgrado geeft het niet op voor bijvoorbeeld lidmaatschap van de EU. Voorts waarschuwde hij dat de EU niets met de onafhankelijkheid van Kosovo te maken heeft, daar gaan de lidstaten van de Verenigde Naties over.