DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft de 42-jarige Rudy V. uit Bakel maandag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging, onder meer wegens seksueel misbruik van zes minderjarige jongens.

Vijf van hen waren verstandelijk gehandicapte pleegkinderen, die de William Schrikker Groep bij hem had geplaatst.

Het is de tweede keer dat V. voor deze strafbare feiten is 'veroordeeld'. Het eerste vonnis in deze zaak werd nietig verklaard omdat een onbevoegde rechter bij de uitspraak betrokken was.

Brandstichting

In de zaak van een 30 jarige brandstichter uit Eindhoven werd een lagere straf opgelegd dan hem oorspronkelijk was toegewezen door dezelfde onbevoegde rechter.

De rechtbank veroordeelde deze M. van B. tot een celstraf van 28 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Het eerdere, nietig verklaarde vonnis, was dertig maanden cel waarvan vijftien voorwaardelijk.

De rechters kiezen nu voor een lagere straf, omdat de brandstichter door de vertraging pas drie maanden later behandeld kan worden.

Schadevergoeding

In een andere zaak waarbij de onbevoegde rechter betrokken was, is het voordeel voor de benadeelden. De rechtbank kent hen nu een schadevergoeding toe, terwijl dit in het vernietigde vonnis niet of maar ten dele het geval was.

De verdachte in deze zaak is de 20-jarige inwoner H. R. uit Den Bosch. De man stapte op 15 juni in zijn woonplaats in de auto bij een vrouw, bedreigde haar met een nepwapen en dwong haar te gaan rijden. De vrouw wist in Den Dungen aan haar kidnapper te ontkomen.

De verdachte veroorzaakte kort daarna een ongeval met schade. Zowel de vrouw als de eigenaar van de auto waarin ze reed, hebben een schadevergoeding gekregen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Omdat R. verminderd toerekeningsvatbaar is, is hij ontslagen van rechtsvervolging en is hem plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis opgelegd.

De rechtbank dringt er bij het Openbaar Ministerie op aan dat de man zo snel mogelijk wordt behandeld, nu zijn rechtszaak vertraging heeft opgelopen.