MAASTRICHT - Een 47-jarige bewoonster van huize Maasveld in Maastricht heeft afgelopen weken in totaal 24 dagen in isolatie doorgebracht zonder dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte was, zoals is vereist.

Verzoeken van haar familie om de maatregel op te schorten, werden mogelijk genegeerd. Directrice Maria Venderink van het tehuis voor gehandicapten heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse regiokranten.

De cliënte was volgens de instelling ernstig in de war en agressief. Ze vormde een gevaar voor zichzelf en anderen. Op 13 november werd ze daarom in een 'prikkelarme' slaapkamer opgesloten. Die kamer is ontdaan van elke franje en heeft alleen een bed en een toilet. Enkele dagen later keerde ze terug naar haar eigen kamer die ook was leeggeruimd.

Afschuwelijke fout

Vorige week ontdekten medewerkers van de instelling dat niet de voorgeschreven procedures zijn gevolgd en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet was geïnformeerd na zeven dagen, zoals in de wet staat. Een "afschuwelijke fout", aldus Venderink.

De directie laat nog onderzoeken of de gedragswetenschapper die heeft besloten over de isolatiemaatregel juist heeft gehandeld. De familie stelt dat meerdere verzoeken zijn gedaan om die situatie te beëindigen. Vanwege privacy doet Maasveld geen mededelingen over de huidige verblijfsituatie van de cliënte.