UTRECHT - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft maandagochtend, tijdens de eerste grote ochtendspits, niet tot problemen geleid.

Een woordvoerster van de NS zei even na de spits dat alles heel goed gegaan is. Afgezien van twee sein- en wisselstoringen, die buiten de dienstregeling vallen, verliep het treinverkeer volgens planning.

Volgens de NS zijn eveneens alle werkzaamheden rond station Hilversum op tijd afgerond. Het station heeft een nieuwe aansluiting op het intercitynetwerk. Internationale treindiensten van en naar Berlijn stoppen nu in Hilversum. Het station is de afgelopen jaren verbouwd en heeft er een nieuw perron bij gekregen.

Gatenkaas

"Er is geen sprake van gatenkaas, geen trajecten die onverwacht uitvallen en geen mensen die wanhopig ronddolen op zoek naar treinstellen die ze niet kunnen vinden", vatte een zegsman van spoornetbeheerder ProRail halverwege de spits de situatie samen. "De eerste werkdag had niet beter kunnen beginnen."

Op Utrecht CS was het beeld niet anders. Om zeven uur 's ochtends reden alle treinen volgens de nieuwe dienstregeling en zonder vertragingen. Op een aantal borden in de stationshal hangen folders: "Deze informatie is verouderd. Raadpleeg de overige vertrekstaten op dit station of de blauwe halaanwijzer in de stationshal."

Voordeel

Voor de informatiepunten in de vertrekhal stond een enkeling met een medewerker van de NS te praten. "Volgens mij heb ik alleen maar voordeel van deze dienstregeling. Er rijden 's ochtends extra treinen naar Amsterdam."

Een vrouw stond voor een van de informatieborden en maakt aantekeningen. "De treinen die ik moet hebben, rijden niet meer dagelijks op dezelfde tijden. Dat is wel vervelend."