DEN HAAG/BRUSSEL - De drie Nederlandse patriot-eenheden met ongeveer 360 Nederlandse militairen kunnen met “enkele weken beginnen aan de terugkeer naar Nederland”. Dat is de verwachting van het ministerie van Defensie, aldus een woordvoerder van het ministerie woensdag.

De NAVO besloot woensdag de militaire steun aan Turkije af te bouwen, nu de dreiging van een Iraakse raketaanval op Turkije verdwenen is. Turkije is het daar mee eens.

De negentien NAVO-landen besloten woensdag dat de maatregelen om Turkije te beschermen tegen een eventuele aanval vanuit Irak, niet meer nodig zijn nu het Iraakse regime gevallen is.

Het besluit om Turkije NAVO-bescherming te bieden, was destijds omstreden. België, Duitsland en Frankrijk stelden aanvankelijk een veto omdat steun aan Turkije een indirecte goedkeuring zou zijn aan een Amerikaanse aanval op Irak.

De patriot-antiraketsystemen zitten sinds begin maart in Diyarbakir en Batman in het zuidoosten van Turkije. De patriots hebben niet een keer in actie hoeven komen.