LISSABON - Nederland, Duitsland, Zweden en Denemarken lopen met hun kritiek op Zimbabwe blind achter de Britse premier Gordon Brown aan. Dat zei de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zondag tijdens de EU-Afrikatop in Lissabon.

Mugabe noemde de landen de "pro-Brown bende van vier".

"Ze spreken niet uit hun hart, maar zeggen alleen wat hun vriend, meester en bondgenoot in Downingstreet 10 (ambtswoning van premier Brown) wil horen", zei Mugabe over zijn vier belangrijkste critici. Brown bleef uit protest tegen de komst van Mugabe weg op de top.

Mugabe verweet de Europese leiders ook te lijden aan 'arrogantie' en een 'superioriteitscomplex'.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende beschouwt de kritiek van Mugabe als een "geuzenterm".

"Mugabes reactie is niet geloofwaardig. Hij leeft in het verleden terwijl de bevolking van zijn land op de toekomst gericht is", aldus Balkenende.

Helder

"Onze stevige kritiek is helder overgekomen en dat is wat we wilden."

Terugblikkend op twee dagen praten sprak Balkenende van "een geslaagde top. De Europese Unie en Afrika hebben elkaar veel te bieden."

"Clichés doen de werkelijkheid geen recht. Dit is het continent van de mogelijkheden'', aldus de premier.

Verhagen

De Zimbabwaanse oppositie heeft de Nederlandse kritiek op Mugabe dit weekeinde nog verder aangewakkerd. In een gesprek met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) schetsten zij een "buitengewoon somber beeld" over de situatie in hun land.

De Tweede Kamer had er in een motie sterk op aangedrongen dat Verhagen rond de EU-Afrikatop contacten met de Zimbabwaanse oppositie zou hebben.