SYDNEY - De Australische regering heeft niet toegezegd dat de Australische troepen in Afghanistan zeker tot 2010 blijven. Canberra sprak zondag dergelijke mediaberichten tegen.

Kranten meldden dat de Nederlandse regering het parlement had verteld dat Australië, net als Nederland, zijn aanwezigheid tot 2010 verlengt.

Het overgrote deel van de ongeveer negenhonderd Australische militairen helpt de Nederlandse militairen bij hun operatie in de provincie Uruzgan, een voormalig bolwerk van de radicaalislamitische Taliban.

Den Haag besloot onlangs het Afghanistan-mandaat te verlengen tot december 2010. Het Australische mandaat loopt tot augustus volgend jaar. Ook de Nederlandse missie zou dan eigenlijk zijn afgelopen.

Volgens de Australische minister van Defensie, Joel Fitzgibbon, heeft de regering nog geen besluit genomen. Zijn woordvoerster sloot een verlenging niet uit.

De regeringspartij Labor zou al een tijd aangeven dat zij "verdere redelijke verzoeken voor militaire assistentie" in Afghanistan zal bekijken.