SCHIJNDEL - In het Sint Barbara verpleeghuis in het Brabantse Schijndel zijn de afgelopen maanden zeven ouderen overleden aan een luchtweginfectie. De ziekte lijkt sterk op de longaandoening die in een Gronings verpleegtehuis aan acht mensen het leven kostte.

Dat heeft de directeur van het Sint Barbara verpleeghuis, W. van Meijl, donderdag meegedeeld. De bejaarden overleden tussen januari en maart. De oorzaak was een griepachtig virus genaamd influenza A.

Van Meijl vermoedt dat er in het Groningse verpleeghuis De Coendershof hetzelfde aan de hand is. Daar stierven acht bewoners en raakten 38 mensen geïnfecteerd. De oorzaak is nog onbekend.

”De verschijnselen van de ziekte lijken verdacht veel op elkaar. Onze arts heeft al contact opgenomen met de arts van het tehuis in Groningen”, zegt Van Meijl. Volgens de directeur is in zijn zorginstelling het besmettingsgevaar geweken.

In het Sint Barbara raakten dertig van de tachtig bewoners geïnfecteerd. De ziekte deed zich voor het eerst voor toen een aantal bewoners last kreeg van hoge koorts, die vaak gepaard ging met overgeven. Na een paar dagen zakte de koorts langzaam. Vaak bleven de zieken nog een week hoesten, waarbij zij nog erg moe waren en weinig eetlust hadden. Bij een aantal bewoners kwam de koorts terug. En zij kregen een dubbelzijdige longontsteking, waaraan sommigen na enkele dagen overleden.

Het tehuis besloot tot een opnamestop. Onderzoek van GGD en een bacterioloog wees uit dat het om besmetting met influenza A ging. Nadat de arts de patiënten het antigriepmedicijn amantadine toediende, verdwenen de klachten.