WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de inlichtingendienst CIA zijn gezamenlijk een vooronderzoek begonnen naar de destructie van videotapes met verhoren van terreurverdachten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie zaterdag laten weten.

Het vooronderzoek is om te bepalen of er een genoeg reden is om een volledig onderzoek in te stellen.

"Ik verwelkom dit onderzoek en CIA zal volledig meewerken", zei CIA-directeur Michael Hayden in een reactie.

Hayden maakte donderdag in een brief aan zijn medewerkers bekend dat de opnames in 2005 zijn vernietigd omdat ze niet meer van belang waren en om de identiteit van CIA-medewerkers te beschermen.

Informatie

De vraag is nu of de CIA informatie heeft achtergehouden voor het Amerikaanse parlement, justitie en de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht.

De opnames zijn nooit afgegeven, ondanks officiële verzoeken. Dat valt mogelijk onder het belemmeren van de rechtsgang.

Argumenten

Critici trekken de argumenten voor het vernietigen van de videobeelden in twijfel. Volgens hen lijkt het op een poging om bewijs te vernietigen tegen CIA-medewerkers die mogelijk omstreden technieken toepasten bij de verhoren.

Op de vernietigde banden stonden verhoren uit 2002, onder meer de ondervraging van Abu Zubaydah, een al-Qaeda-verdachte die nieuwe leden voor het terreurnetwerk wierf.

Bush

President George Bush liet vrijdag via zijn woordvoerster weten dat hij zich niet meer kan herinneren of hij is geïnformeerd over de vernietiging van de banden. De Democraten hebben furieus gereageerd. Ze eisen een diepgravend onderzoek.even, ondanks officiële verzoeken.