LISSABON - Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken had er volgens premier Jan Peter Balkenende misschien beter aan gedaan in 2005 af te treden na zijn uitlatingen dat de Amerikaanse inval in Irak achteraf bekeken niet verstandig was.

Die conclusie trekt Balkenende uit een interview met Bot zaterdag in NRC Handelsblad. Bot zei daarin dat hij zijn uitlatingen van toen met het mes op de keel van Balkenende moest terugnemen.

Balkenende: "Of hij was toen ongeloofwaardig, of hij is het nu. Als hij nu zo spreekt, had hij toen consequenties moeten trekken."

Dat Bot nu terugkomt op zijn draai van indertijd heeft Balkenende "zeer verbaasd", zei hij zaterdag in Lissabon. "Ik moest de minister toen attenderen op de eenheid van kabinetsbeleid.

Hij gaf vervolgens toe dat het een 'slip of the tongue was'. Hij geeft nu een ander beeld en dat kan niet allebei waar zijn.", aldus Balkenende.

Zuur

Bots opvolger Maxime Verhagen deed er nog een schepje boven op. "Ik begrijp best dat het voor Ben Bot heel zuur was dat hij niet weer minister kon worden." Verhagen volgde Bot in februari van dit jaar op als minister van Buitenlandse Zaken.

Politiek gezien is het opmerkelijk dat partijgenoten (Balkenende, Bot en Verhagen zijn alledrie CDA'ers) elkaar openlijk zo hard bekritiseren.

Vergissingen

Bot zegt in NRC dat hij nog steeds achter zijn uitspraken van toen staat. Hij reageerde op Balkenende met: "Maar het is toch zo dat je als politicus zo eerlijk moet zijn dat je wil leren van de vergissingen die je hebt gemaakt?"

De premier antwoordde daarop, aldus Bot, "dat dat misschien in de studeerkamer allemaal wel waar was, maar dat de PvdA er helemaal niet op uit was om lessen te trekken."

Rotzooi maken

Volgens Bot zou Balkenende hebben gezegd dat de PvdA er alleen maar op uit was "rotzooi te maken tegen het kabinet. En dat kan ik niet hebben, met alle economische hervormingsplannen die ik wil doorvoeren."

GroenLinks-leider Femke Halsema wil dinsdag, in het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer, opheldering van Balkenende. "Het is uiterst gênant hoe de premier Bot destijds onder druk zette."

Volgens haar is er, zeker nu de PvdA weer regeert, geen enkel argument meer om niet een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak te beginnen.

Van Baalen

De VVD vindt de opstelling van Bot ongeloofwaardig. "Je bent een vent of niet. Als je iets vindt, moet je het ook als minister durven zeggen", aldus VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen. Hij vindt de kwestie verder "een storm in een glas water".