ROERMOND - Nederland en Duitsland moeten beter samenwerken bij de bestrijding van rampen. De landen moeten nieuwe procedures maken, waardoor die nauwere samenwerking gestalte kan krijgen.

Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Venlo zaterdag na afloop van een rampenoefening in de Roertunnel van de A73-Zuid in Roermond.

Vertragingen

Bruls sprak daar als voorzitter van de rampenstrijdingsorganisatie. Zaterdag bleek dat de manier van werken verschilt tussen de Duitse en Nederlandse hulpverleners. Dat leidde tot vertragingen in de reddingsoperatie, aldus Bruls.

"Op een rampplek mag geen discussie tussen Duitsers en Nederlanders zijn over hoe we met een crisis omgaan. Zo'n discussie ontstaat nu wel." Bruls wijst erop dat er aan de Nederlands-Duitse grens vijf euregio's liggen die allemaal volgens aparte procedures werken. "Regel dat, Den Haag", zei Bruls. "Dwing grensoverschrijdende protocollen af waardoor we ons beter kunnen voorbereiden."

Explosie

Aan de oefening in de Roertunnel deden duizend mensen mee, onder wie 175 lotusslachtoffers. Er werd een explosie in een lijnbus in scène gezet. De explosie leidde tot vier kettingbotsingen in en voor de tunnel. Ook was er een bomauto in de naburige A73-tunnel in Swalmen. Daarbij vielen meer dan tien doden en moesten 77 mensen naar ziekenhuizen in Weert, Venlo en Roermond worden gebracht.

De ziekenhuizen oefenen de opvang van de gewonden nog tot zaterdagavond. De oefening in de tunnel zelf duurder van 10.00 uur tot 13.00 uur. De oefening kostte een half miljoen euro.

Gewond

Een lotusslachtoffer raakte tijdens het spel ook echt gewond, toen hij van een brancard afviel. Het slachtoffer werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels weer thuis.

Bruls en brandweercommandant Sjoerd van der Schuit toonden zich na afloop tevreden over het verloop van de oefening. Bruls pleitte voor meer en vaker oefenen, zodat de hulpdiensten in echte crises ook adequaat kunnen ingrijpen. "Dat kan het verschil uitmaken tussen een dode meer of minder", aldus Bruls.