UTRECHT - Koningin Beatrix heeft zaterdag kardinaal Simonis bij diens afscheid als aartsbisschop van Utrecht benoemd tot Ridder Groot Kruis in de Orde van Oranje Nassau.

Simonis kreeg deze hoge onderscheiding voor zijn grote betekenis voor de Nederlandse samenleving en de katholieke kerk in de wereld.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) spelde Simonis de versierselen op. Hij prees de inzet van de bisschop voor de Nederlandse samenleving. Simonis was al Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hard mens

Het idee dat kardinaal Ad Simonis vroeger onbuigzaam was en door de jaren heen milder is geworden, is niet juist. Ook in zijn jonge jaren was hij geen hard mens. In hem gaan rechtzinnigheid en zachtmoedigheid samen.

Dat stelde hulpbisschop Gerard de Korte zaterdag tijdens de afscheidsreceptie van Simonis. Hij noemde de kardinaal "een beminnelijk mens met grote pastorale wijsheid". Ook bisschop Ad van Luyn van Rotterdam prees de tandartszoon uit Lisse als "een aimabele kerkleider", toegankelijk, hartelijk en ontwapenend.

Bruggenbouwer

Simonis heeft volgens beide bisschoppen altijd geprobeerd een bruggenbouwer te zijn, die de eenheid van geloof en geloven diende, maar door zijn ontwapenende houding en informeel gedrag tegenstellingen kon overbruggen. Ondanks zijn zorgelijke aanleg bleef hij hoop houden op een opleving in de kerk.

Populair

Om te staven dat Simonis nooit een onbuigzaam kerkleider is geweest, citeerde De Korte een vrouw die hij dit jaar in het Franse bedevaartsoord Lourdes ontmoette. Zij had hem verteld dat Simonis in de jaren zestig, toen hij kapelaan in Den Haag was, zeer populair als biechtvader was. Hij gaf de biechtelingen namelijk lage penitenties (straffen).