ROTTERDAM - Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam is bereid voorzitter van de VVD te worden als hij daarvoor wordt gevraagd.

Opstelten heeft dat zaterdag gezegd op Radio 1. Dat hij overwoog zich beschikbaar te stellen was al langer bekend.

Het VVD-voorzitterschap komt vacant als Jan van Zanen in mei aftreedt. Opsteltens termijn in Rotterdam zit er binnenkort op.

Overigens is het VVD-voorzitterschap op dit moment nog een niet-betaalde functie. Mogelijk wordt het een betaalde baan. De VVD beslist zaterdag op een congres in Rotterdam over een voorstel daartoe.

Van Zanen

VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen is bereid eerder terug te treden. Van Zanen streeft ernaar de verkiezing van een nieuwe voorzitter te versnellen zodat hij al in maart weg kan.

Hij zei dat zaterdag tijdens het VVD-congres in Rotterdam, waar hij kritiek kreeg van leden wegens zijn rol tijdens de crisis rond het vertrek van Rita Verdonk uit de partij.

Crisissituatie

Eerder was al aangekondigd dat Van Zanen niet in 2009, maar al volgend jaar mei zou opstappen. Sommige VVD'ers vinden dat "gezien de huidige crisissituatie" te laat.

Van Zanen en zijn VVD-hoofdbestuur hebben weliswaar zaterdag de moties die vroegen om hun onmiddellijke vertrek overleefd.

De moties werden tijdens het VVD-congres in Rotterdam verworpen door een ruime meerderheid van de bijna 1700 uitgebrachte stemmen.

Rutte

Een motie waarin gevraagd werd om het vertrek van partijleider Mark Rutte is zaterdag in Rotterdam met ruime meerderheid verworpen.

Volgens de uit Limburg afkomstige indieners beschikt Rutte niet over de capaciteiten om de VVD te leiden. Meer dan 1300 van de ruim 1500 VVD-leden die in Rotterdam aanwezig zijn stemden tegen de motie.

Einde crisis

Rutte verwacht dat zijn partij nu echt een punt heeft gezet achter de crisis die ontstond rond het vertrek van Rita Verdonk uit de VVD. "Ik ben blij dat er een einde is gekomen aan een moeilijke fase", aldus Rutte.