LISSABON - Regeringsleiders en staatshoofden van 27 Europese en 53 Afrikaanse landen zijn zaterdag en zondag bijeen in Lissabon. Het is pas de tweede gemeenschappelijke top ooit. De eerste was zeven jaar geleden in Caïro.

De top wordt beheerst door de aanwezigheid van de autoritaire Zimbabwaanse president Robert Mugabe die zijn land op economisch en democratisch gebied naar de afgrond leidt. Uit protest is de Britse premier Gordon Brown niet aanwezig in Lissabon.

Mensenrechten

De gastheer van de conferentie, de Portugese premier José Sócrates, zei in zijn openingsspeech dat de mensenrechten een wereldwijd goed zijn dat verdedigd moet worden. Later zaterdag zal de Duitse bondskanselier Angela Merkel een referaat houden over mensenrechten en democratie. Ook premier Jan Peter Balkenende zal in zijn bijdrage zaterdagmiddag spreken over de mensenrechten en over de schendingen daarvan in Zimbabwe.

De EU en Afrika zullen een actieplan opstellen voor nauwere samenwerking de komende drie jaar op een achttal gebieden waaronder democratie, millenniumdoelen (armoedebestrijding, onderwijs, gezondheid), handel, veiligheid en migratie.

Handelsakkoorden

Vooral de handelsakkoorden met Afrikaanse landen zijn voor de EU belangrijk en de EU wil economisch èn politiek gezien terrein heroveren op China dat de afgelopen jaren enorm aan de weg timmert in Afrika en vooral op zoek is naar waardevolle grondstoffen.