ROERMOND - Ongeveer duizend Nederlandse en Duitse hulpverleners en figuranten doen zaterdag in Roermond mee aan een van de grootste gezamenlijke oefeningen die ooit in Zuid-Nederland is gehouden.

De hulpverleners oefenen van 10.00 tot 13.00 uur hun inzet rond een serie kettingbotsingen in en bij de tunnel van de A73-Zuid, de langste landtunnel van Nederland.

Daylight

De oefening is 'Daylight' genoemd naar een bekende film van Sylvester Stallone. Voor de oefening is een opstelling gemaakt van wrakken van vele tientallen auto's, vrachtauto's, bussen en motoren. Die staan zowel in de Roertunnel als daarbuiten.

Verkeerstunnels zijn een nieuw fenomeen voor de hulpdiensten in Midden-Limburg. De tunnels in Swalmen en Roermond gaan binnenkort open voor het verkeer. Voor die tijd willen alle bij tunnelincidenten betrokken diensten eerst nog een rampenoefening houden en dat gebeurt zaterdag.

Enkele weken geleden vonden op kleinere schaal soortgelijke oefeningen plaats in de tunnel van de A73-Zuid in Swalmen.

Ziekenhuizen

Aan de oefening doen ook de ziekenhuizen in Roermond, Weert en Venlo mee. Zij testen hoe de opvang van vele tientallen gewonden verloopt in hun afdelingen Spoedeisende Hulp.