ROTTERDAM - Op het VVD-partijcongres in Rotterdam is er naar verwachting zaterdag opnieuw forse kritiek op de partijleiding. Voor zowel partijleider Mark Rutte als partijvoorzitter Jan van Zanen ligt er een motie van wantrouwen klaar.

Zo wil de VVD-afdeling Brunssum/Onderbanken dat Rutte vertrekt omdat hij niet de juiste man zou zijn om de partij te leiden.

Van Zanen

Partijvoorzitter Van Zanen moet volgens een groep rond het opstandige Staphorster raadslid Jan Talen publiekelijk erkennen dat hij medeverantwoordelijk is voor het vertrek van Rita Verdonk uit de VVD. Zo niet, dan moet hij aftreden.

Het is nog onduidelijk hoe groot de steun voor de moties is. Ingewijden in de VVD achten ze in ieder geval niet kansrijk.

Verkiezingsnederlaag

Het VVD-congres buigt zich zaterdag ook over het rapport-Dekker, waarin de verkiezingsnederlaag van de partij wordt geanalyseerd. Hierin wordt voorgesteld van het partijvoorzitterschap een betaalde functie te maken. Nu gaat het nog om een vrijwilligersbaan.

Ook oppert de commissie-Dekker om de partijbijdrage van VVD-bestuurders te verhogen.

Verlaat

Het VVD-congres begint zaterdag een uur later dan gepland wegens de grote toeloop van leden. Het congres zou om 10.00 uur beginnen.

De rij voor de ingang is nog zo lang dat partijvoorzitter Jan van Zanen besloten heeft pas om 11.00 uur te beginnen. Naar verwachting komen er meer dan 1400 leden.