ORANJESTAD - "De verhoren met de rechercheurs waren zwaar", zegt Joran van der Sloot enkele uren na zijn vrijlating op Aruba. "Niet dat ze me 's nachts zomaar wakker maakten, maar op vaste tijdstippen werd ik lang ondervraagd."

Tot zijn vrijlating beriep de 20-jarige verdachte van doodslag op Natalee Holloway zich op zijn recht te zwijgen, zo verklaarde hij in de nacht van vrijdag op zaterdag.

"Ik heb geen enkel idee wat ze van plan waren, ik begrijp het nog steeds niet", zegt Van der Sloot, die twee weken in afzondering was opgesloten.

Laatste gesprek

"Ik had gedacht dat alles voorbij was. Misschien dat ik zou worden opgeroepen om voor een laatste gesprek naar Aruba te gaan. Dat ik werd aangehouden in Nederland, had ik niet gedacht. Hier bleek dat ze niets nieuws hadden. Alles was ook al eerder gezegd."

Van der Sloot baalt ervan dat hij een deel van zijn studie heeft moeten missen. Bovendien had hij intussen al willen verhuizen van Arnhem naar Amsterdam vanwege zijn studie. Hoe lang hij nog op Aruba blijft, weet hij niet. Niet lang, denkt hij. "Ik blijf nog even bij mijn ouders, en ook Aruba blijft ondanks alles een fijne plek."